כבעלי עסקים אתם כבר בטח יודעים שיש לכם 3 שותפים סודיים בעסק שלא תורמים זמן או ידע אבל לגמרי מקבלים מכם כסף: מע”מ, מס הכנסה, וביטוח לאומי.

איך כל אחד מהם מתייחס אליכם? אתם יודעים? בואו נדבר על זה:

מע״מ – זה ראשי תיבות של ״מס ערך מוסף״.

כשפונים למע״מ יש רק 2 הגדרות רלוונטיות: האם אתם עוסק מורשה או עוסק פטור. עוסק פטור הוא עסק שלא נדרש לדווח ולשלם מעמ.

עוסק מורשה הוא עסק (כולל חברה שגם היא נחשבת עוסק מורשה) שנדרש לדווח ולשלם מעמ, מדי חודש או חודשיים.

שימו לב, ברגע שפתחתם עסק, למעשה פתחתם תיק במע”מ ואתם מסווגים בהתאם – עוסק פטור או עוסק מורשה.

מס הכנסה – זה מס שאתם נדרשים לשלם על הרווח שלכם (״הכנסה חייבת״ במונח המקצועי, כלומר הכנסה שחייבת במס כמו משכורת ברוטו). כשאתם פותחים עסק למעשה אתם צריכים גם לפתוח תיק עצמאי במס הכנסה.

בעת הגשת הדוח השנתי עליכם לדווח על ההכנסות שלכם ושל בני זוגכם מכל המקורות ולא רק על הכנסתכם מהעסק החדש. כן, גם אם אתם שכירים במקביל.

מס הכנסה תמיד יתייחס לתא המשפחתי שלכם כגוף אחד, ולכן בכל תיק אחד מבני הזוג יוגדר כ״נישום המייצג״ או ״בן הזוג הרשום״. למרבה ההפתעה, בעל העסק לאו דווקא יהיה ״הנישום״ ובן הזוג לאו דווקא יהיה ״בן הזוג״.יכולים להיות מצבים בהם העסק הוא שלכם, אתם העצמאיים ועדיין אתם התיק במס הכנסה יהיה על שם בן הזוג.

מבולבלים? בשביל זה אנחנו פה. נשימה וממשיכים.

ביטוח לאומי – למרות השם, הוא לא מתנהג בדיוק כמו ביטוח אלא יותר כמו מס שעליכם לשלם בתור אזרחים במדינת ישראל.

ביטוח לאומי יתייחס אליכם כאל ״מבוטח״. כדי שזה יהיה כיף, יש שני סוגי מבוטחים שהם בעלי עסק עצמאי: “עצמאי” או “עצמאי שאינו עונה להגדרה”.

איך מחליטים איזה סוג אתם? ובכן, זה נקבע על ידי הביטוח הלאומי בהתאם להיקפי הפעילות העסקית שלכם. אם יש לכם פעילות עסקית מאוד קטנה, ייתכן ותסווגו כעצמאי שאינו עונה להגדרה.

למה זה חשוב? כי לסיוגים האלו יש השלכות על היקף הביטוח שלכם בגין ההכנסות מהעסק והזכויות שתוכלו לקבל במקרה ותצטרכו. לכן חשוב לוודא שאתם מסווגים באופן הנכון והמתאים ביותר למצב האישי שלכם. זכרו להקפיד לעדכן את ביטוח לאומי מיד עם תחילת הפעילות העסקית על מנת שתיהיו מבוטחים, ועל כל שינוי בהיקפי הפעילות

ביומיום המושגים האלו קצת מתערבבים, ולכן חשוב שתשימו לב להבדלים ולמשמעויות על מנת שתוכלו לפעול באופן הנכון ביותר מול הרשויות.

אם התבלבלתם מעומס המושגים והאפשרויות, או שאתם פשוט מעדיפים לקבל עזרה – אנחנו כאן לרשותכם.