פותחים עסק? מתלבטים בין עוסק פטור למורשה? 10 פרמטרים שיעזרו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם!
- כולם יודעים שמחזור עסקאות עד 120,000 ש”ח (בשנת 2024) הוא מחזור עסקאות שרלוונטי לעוסק פטור, אם אתם צפויים לחרוג ממנו – כנראה שתסווגו כעוסקים מורשים.
- ישנם מקצועות, בעיקר בעלי מקצועות חופשיים, שלא ניתנת להם בחירה, ואם העסק מסווג באחד מתחומי הפעילות האלו – יסווגו כעוסק מורשה בלי קשר להיקף העסקאות.
- פעילות העסק ולקוחותיו – אם הלקוחות פרטיים, יהיה יתרון מובהק מבחינת המחיר ללקוח, להיות עוסק מורשה, שכן הלקוח הסופי רגיש למחיר ולא מפריד בין הסכום שמשולם עבור השירות והסכום עבור המע”מ. כעוסקים פטורים ניתן להיות תחרותיים יותר במקרה כזה. אם הלקוחות בעיקר בעלי עסקים שהם עוסקים מורשים – הם אדישים אם המחיר יהיה כולל מע”מ או ללא מע”מ וזאת מאחר שהם במילא מתקזזים על המע”מ.
- עסק עתיר רכוש קבוע ומלאי? במקרה כזה ככל הנראה יהיו עלויות ראשוניות משמעותיות של מלאי ורכוש קבוע, שנרכשים במרבית המקרים מעסקים שיחייבו אתכם במע”מ. ככל ותבחרו להיות עוסקים פטורים, לא תוכלו לקזז את המע”מ בגין ההוצאות האלו, ולמעשה העלות בפועל תיהיה גבוהה עבורכם ב17% יותר מאשר אם הייתם עוסקים מורשים ויכולתם להתקזז על המע”מ.
- מייבאים מוצרים? האמור בסעיף הקודם רלוונטי גם לייבוא ותשלום מע”מ במעמד הכנסת הסחורה לארץ ושחרורה מהמכס. על המע”מ הזה ניתן להתקזז רק במידה ואתם עוסק מורשה.
- זיכרו ההבדל העקרי בין עוסק מורשה לעוסק פטור הוא שעוסק מורשה מחייב, מדווח ומשלם מע”מ באופן תקופתי (חודשי או דו חודשי) ועוסק פטור – פטור מחיוב, דיווח ותשלום מע”מ, ונדרש להגיש דיווח אחת לשנה על מחזור הכנסותיו.
- הטיפול בעוסק פטור פשוט יותר, מוטלת עליו פחות בירוקרטיה וכפועל יוצא גם זול יותר.
- נראות – כולם יודעים שהיקף מחזור העסקאות של עוסק פטור מוגבל, ובמידה ואתם מסווגים כעוסקים מורשים, לא ניתן להעריך את היקף ההכנסות שלכם, והעסק נתפס בעיני הציבור כיותר גדול ויציב.
- אם אתם מסווגים כעוסקים מורשים, אולם לא מגיעים לתקרת ההכנסות של עוסק פטור במשך שנתיים, תוכלו לבקש להפוך להיות עוסקים פטורים. במידה והתנאי לא מתקיים – מפטור למורשה ניתן תמיד לעבור (בהוכחת סיבה מוצדקת) אולם לא הפוך.
- שיעור המע”מ נקבע על ידי החוק. והוא עשוי להשתנות. במקרה כזה, כעוסקים מורשים – תדרשו לשנות את המחיר ללקוח הסופי ואז לא להפגע בשורת הרווח, או לספוג את השינוי במע”מ. הכסות עוסקים פטורים כלל לא יושפעו מהשינוי, אולם יש לזכור ששינוי בשיעור המע”מ ישפיע על היקפי ההוצאות שלכם (מאחר ואתם לא מתקזזים על מע”מ). ובמעמד זה נזכיר כי החל מ01/01/2025 שיעור המע”מ יעלה ל18%.
אז אם אתם רוצים לפתוח עסק ולא בטוחים מה הצורה הנכונה עבורכם – דברו איתנו ונשמח לסייע .